78.Cadde ::[By H@RUN]::
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

78.Cadde ::[By H@RUN]::


 
AnasayfaGaleriAramaKayıt OlLatest imagesGiriş yapGiriş Yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» BUNLARI YAPMADAN SAFRANBOLUDAN DÖNMEYİN
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimePtsi Ocak 26, 2009 9:50 pm tarafından bi arkadaş

» :: DİKKAT ::
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimeC.tesi Kas. 22, 2008 11:40 am tarafından ADMİN

» Rafet El Roman - Bir Roman Gibi 2008
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimeC.tesi Eyl. 13, 2008 9:40 am tarafından selo_065

» EL SANATLARI
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimeCuma Eyl. 12, 2008 10:10 pm tarafından Admin

» Safranbolu Evleri Ve Mimari Özellikleri
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimeCuma Eyl. 12, 2008 10:10 pm tarafından Admin

» Doğal Güzellikler
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimeCuma Eyl. 12, 2008 10:09 pm tarafından Admin

» Gezilebilir Müze Evler
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimeCuma Eyl. 12, 2008 10:08 pm tarafından Admin

» Safranbolu Kent Tarihi Müzesi
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimeCuma Eyl. 12, 2008 10:06 pm tarafından Admin

» TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimeCuma Eyl. 12, 2008 10:04 pm tarafından Admin

Social bookmarking
Bookmark and share the address of 78.Cadde on your social bookmarking website
Navigation
 Portal
 Ana Sayfa
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Forum
Affiliates
free forum


 

 Tarihi Ve Coğrafi Yapısı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin
Admin


Erkek
Mesaj Sayısı : 484
Nerden : 78 Karabük
İş/Hobiler : İnternet & Bilgisayar
Kayıt tarihi : 20/02/08

Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Empty
MesajKonu: Tarihi Ve Coğrafi Yapısı   Tarihi Ve Coğrafi Yapısı Icon_minitimeC.tesi Mayıs 03, 2008 10:34 am

Karabük – Ovacık ilçesi Çerkeş ilçesine bağlı bir bucak iken 19.06.1957 tarih ve 7033 sayılı kanunla ilçe olarak kurulması öngörülmüş, aynı kanun hükmü gereği 01.04.1959 tarihinden itibaren kuruluşunu tamamlayarak Çankırı iline bağlı Ovacık ilçesi olarak teşkilatlanmıştır. İlçe, 550 sayılı kanunla 03.06.1995 tarihinde Karabük’ün il olmasıyla Karabük’e bağlanmıştır.
İlçe Çankırı ilinin kuzeybatısında kurulu olup, doğusunda Araç ve Kurşunlu, kuzeyinde Safranbolu, batısında Karabük ve Eskipazar, güneyinde Çerkeş ile çevrilidir.
İlçe engebeli ve dağlık bir arazi yapısına sahip olup, yer yer ormanla kaplı durumdadır. Ormanlar büyük ölçüde çam ve kayın ağaçlarıyla kaplıdır. İlçe merkezi 100 rakımlı olup yüzölçümü 376 km2’dir. İlçenin en yüksek noktaları Boduroğlu yaylası ve Kıraçtepe’dir.
İlçemiz Köroğlu ve Ilgaz dağlarının uzantıları üzerine kurulmuş olup Soğanlı çayı ile Araç, Safranbolu ve Kurşunlu’dan ayrılmaktadır. İlçede karasal iklim hüküm sürmekte olup genellikle yağışlı ve serin bir hava hakimdir.
Nüfus Durumu
2007 yılında ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ sonuçları aşağıdaki gibidir.


OVACIK
Toplam
Şehir
Köy
Toplam
Erkek
Kadın
Toplam
Erkek
Kadın
Toplam
Erkek
Kadın
3407
1733
1674
819
461
358
2588
1272
1316
Tarihi
Soğanlı çayı havzasında bulunan antik döneme ait yerleşim yerlerine, kaya mezarlarına bakıldığında ilçenin tarihinin M.Ö. 3000 yıllara dayandığını anlıyoruz. Ovacık ve yöresinde Gasgaslar (Kaşka), Hititler, Paflogonyalılar, Firigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Romalılar sonraki dönemlerde de Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların etkileri görülür.
Ovacık'ın Pürçükören köyü Karakoyunlu Mahallesinde bulunan Gerdek Boğazı Soğanlı çayı havzası ve Safranbolu'nun Hacılarobasiv libarıt (Üçbölük) ve Çavuşlar köylerinin bulunduğu bölge antik çağlardan itibaren çok önemli bir yerleşim alanı olmuştur. M.Ö. 3. yy. yapıldığı sanılan kaya mezarları, sarnıçlar, şarap işlikleri, kutsal alanlar, muhtemel tapınak alanları; M.Ö. 7. yy. ait olan Hesem Değirmeni'nin kapısındaki yapı taşı, Pürçükören köyü Karakoyunlu Mahallesinde bulunan Karain (kral) kaya mezarı ve Gerdek Boğazı kaya mezarları ve diğer arkeolojik değerler bunu kanıtlamaktadır.
Önceleri Bizans egemenliği altında olan ilçe toprakları Alparslan'ın Anadolu'yu 1071 yılında fethi ile birlikte Türklerin eline geçmiştir. Osmanlı egemenliğine geçtikten sonra Ovacık, Çankırı Sancağı Çerkeş kazasına bağlanmıştır.
1350’e kadar Bizans egemenliğinde olan ilçe toprakları 1350 Osmanlı egemenliğine geçmiş olup 1416 Çelebi Sultan tarafından Çankırı Sancak beyliği, Çerkeş kazasına bağlanmıştır. İlçenin tarihi hakkında sağlıklı bilgiler Osmanlı dönemine rastlamaktadır. 1869 Kastamonu salnamesinde 25 köyü 2145 hanesi ve 7381 nüfusuyla Çerkeş ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken 19 yy. yarısında Şemseddin Sami ve Ali Cevad salnameyi doğrular nitelikte bilgiler vermişlerdir.
Eskiden ULAK ve DOĞANLAR olarak adlandırılan ilçede Hitit, Bizans ve Roma döneminden kalma eserlere rastlandığından ilçe kuruluş tarihini M.Ö 34–41 yıllarına kadar indirmek mümkündür.1250’de nahiye olmuş; 1330’da nahiye merkezi Pelitçik’e nakledilmiş; Jandarma teşkilatı kurularak 1335’te tekrar nahiye merkezi olmuştur.
İlçenin târihi ile ilgili sağlıklı bilgiler, Osmanlı İmparatorluğu dönemine aittir. 1869 Kastamonu Salnamesinde 25 köyü, 2145 hanesi ve 7381 nüfusu ile Çerkeş ilçesine bağlı bir bucaktır. İlçenin Osmanlı Dönemindeki adı Ulak (Şahabüddin)'tı. Nahiye merkezi ise sırasıyla Doğanlar, Meydan, Pelitçik, Yürekören ve Cingiller olmuştur. O dönemlerde Ovacık'ın köy olduğu anlaşılmaktadır.
Kültür ve Tabiat Varlıkları İslam Öncesi Eserler:
Kaya Mezarları: Pürçükören köyü Karakoyunlu mahallesinin güney batısında kayalara oyulmuş dört odadan meydana gelen ve Karain Kaya Kezarları denilen kaya mezarları mevcuttur. Buralarda yerleşim yeri kalıntıları ve Gerdek Boğazı kaya mezarı bulunmaktadır.
İslam Sonrası Eserler: Camiler: Ambarözü köyü Lövre Mahallesi Hacı Hasan Camii, Başboyunduruk köyü Debbağoğlu Camii (1859), Çukur köyü ve Boyalı köyü tarihi camiileri bulunmaktadır.
Türbeler:
Ovacık merkezde Canbaba Türbesi, Yerli Baba Türbesi, Başçukur Türbesi bulunmaktadır.
Tarihi ve Kültürel Değerler

İslam Öncesi Eserler
Kaya Mezarları: Pürçükören köyü Karakoyunlu mahallesinin güney batısında kayalara oyulmuş dört odadan meydana gelen ve Karain Kaya Mezarları denilen kaya mezarları mevcuttur. Buralarda yerleşim yeri kalıntıları ve Gerdek Boğazı kaya mezarı bulunmaktadır.Tümülüsler ve Höyükler: Yörükören köyünde 3 adet tümülüs vardır.
İslam Sonrası Eserler:
Camiler: Ambarözü köyü Lövre Mahallesi Hacı Hasan Camii, Başboyunduruk köyü Debbağoğlü Camii (1859), Çukur köyü ve Boyalı köyü Camiileri.
Türbeler: Ovacık merkezde Canbaba Türbesi, Yerli Baba Türbesi, Başçukur Türbesi bulunmaktadır.
Sosyal Yaşantı
Sosyal yaşantıda tam bir monotonluk hakimdir. İlçemiz halkını zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için 7 bakkal, 2 manav, 2 lokanta, 1 pastane, 2 tuhafiye, 1 berber, mevcuttur. İlçemizin büyük çoğunlunu teşkil eden memurlar sosyal yönden sıkıntı çekmekte olup diğer ihtiyaçlarını il merkezinden karşılamaktadır.
Eğitim ve Kültür
İlçemizde; 1 ilköğretim okulu, 1 Spor Lisesi, 1 lise, 1 halk eğitim merkezi ve 1 kütüphane bulunmaktadır. Köylerimizde kapalı olarak bulunan 18 köy okulumuzdan 10 tanesi köy tüzel kişiliğine, 5 tanesi Sağlık Evi amacıyla Sağlık Bakanlığına tahsis edilmiştir.
Şehit Mustafa Kızılkaya Lisesi (1979)
Şehit Cemalettin Karagözoğlu İlköğretim Okulu (1943)
Ovacık Spor Lisesi(2007)
Erdal Aksu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü (1978)
Ovacık Halk Kütüphanesi (1993)
Gezi ve Mesire Yerleri
Tarihi Yerler: Ambarözü köyü Lövre Mahallesinde Hacı Hasan Camii, Abdullar köyü inönü mevkiinde 2 odalı mağara, Abdullar köyü Ören mevkiinde mağara ve 2 kaya mezarı, Akçapınar Mahallesi altında 9 odalı mağara ve kaya mezarı, Boyalı köyünde tarihi cami, hamam, çeşme, türbe, Ganibeyler köyünde Kurutma Kayası, 3 odalı kaya mezarı, Pürçükören köyü Kuş Pınarı mevkiinde taş oluk ve kral mezarı, Karakoyunlu mahallesi Yazı mevkiinde 2 kral mezarı ve merdiven
bulunmaktadır.
Doğal Güzellikler: Ovacık, Karabük'ün ormanlarla yaylaların birbiri ile harmanlandığı ancak turizm açısından henüz değerlendirilemeyen bir ilçesidir. Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Ovacık, özellikle yayla turizminin canlandırılmasıyla ilin alternatif turizm merkezi haline gelebilecek potansiyeldedir.
Boduroğlu Yaylası: Bir doğa harikası olan yayla çadırlı kamp ve doğa yürüyüşüne uygundur. Mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Burada temmuz ayının ikinci haftasında Boduroğlu Yayla Şenliği düzenlenmektedir.
Mesire Yerleri: İlçe merkez sınırları içerisindeki Ganibeyler Yaylası ile Çay Yayla Mevkii olarak bilinen alan mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Yine Boduroğlu köyü sınırları içinde bulunan Boduroğlu Yaylası bu amaçla kullanılmaktadır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://78cadde.yetkin-forum.com
 
Tarihi Ve Coğrafi Yapısı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
78.Cadde ::[By H@RUN]:: :: ๑۩۞۩๑...78.CADDE BİLGİ ve MİZAH...๑۩۞۩๑ :: KARABÜK İLÇELERİ :: Ovacık ilçesi-
Buraya geçin: